Masthead header

Alexandra și Cosmin – o nuntă întreagă fotografiată cu telefonul mobil

O abordare jurnalistică, documentară, cu telefonul mobil, a unei nunți din România. Pe la sfârșitul verii lui 2011, Valentin încerca să mă convingă că ar fi interesant să fotografiem o nuntă întreagă cu iPhone-ul (atunci urma să apară iPhone 4s). Mi s-a părut o idee tembelă şi nu am fost de acord cu ea. Nu găseam niciun motiv în logica mea de fotograf profesionist pentru care am putea încerca un astfel de experiment. I-am spus ca e o prostie, că nu avem niciun motiv serios pentru care să facem așa ceva, că nu avem confortul obiectivelor, că nu am putea controla nimic, că nu are rost  să „concurăm” invitații, că noi suntem profesioniști etc. Vali s-a mai străduit câteva zile să mă convingă, am mai discutat, dar nu a reușit și a abandonat discuția.

Pe la începutul lui 2013 mi-am schimbat mobilul. După ce ne-am obișnuit unul cu altul i-am descoperit camera foto. Spre deosebire de camerele de pe telefoanele mai vechi aceasta mi s-a părut extrem de interesantă și am început s-o folosesc din ce în ce mai des. Apoi mi-am adus inevitabil aminte de discuția cu Vali. Cu mintea românului cea de pe urmă, mi-am zis că ar fi trebuit să încercăm de atunci dar că nici acum nu este târziu.

Am convins-o cu ideea noastră creață pe Alexandra, care îmi este colegă de serviciu și care știa cu cine riscă. Nu a fost un risc extrem pentru ea și Cosmin pentru că au avut un fotograf angajat iar noi am putut să ne jucăm liniștiți fără ca ei să aibă ceva de pierdut. Singurul lucru aiurea în toată chestia asta fost că… Vali n-a fost să fotografieze. Am fotografiat împreună cu Adel pentru că Vali a fost prins într-un alt proiect, de familie… a fost ziua soției lui. La mulți ani, Oana!

Nu cred că are rost să vă mai pun răbdarea la încercare aşa că vă las să vedeți ceva ce poate nu ați mai văzut: o nuntă întreagă fotografiată cu telefonul mobil (fără bliț!).

O nuntă întreagă fotografiată cu telefonul mobil

 nuntă - Relu Calotanuntă Relu Calotanuntă Relu Calotanuntă Relu Calotanuntă Alexandra și Cosmin - Relu Calotanuntă Alexandra și Cosmin - Relu Calotanuntă Alexandra și Cosmin - Relu Calotanuntă Alexandra și Cosmin - Relu Calotanuntă Alexandra și Cosmin - Relu Calota

 

Cel mai important lucru în toată povestea asta cu documentarea unei nunți întregi numai cu telefonul mobil este faptul că am reușit să convingem un cuplu, pe Alexandra și Cosmin să accepte o asemenea abordare. Un al doilea lucru la fel de important a fost că atunci când au văzut fotografiile, au fost extrem de încântați, ceea ce pe noi ne bucură mult de tot. Un al treilea lucru este faptul că și noi am fost puțin surprinși de fotografiile surprinse la această nuntă.

Ar mai fi câteva aspecte importante de amintit: a fost o nuntă experiment pentru noi, nu am luat bani (nici de la miri, nici de la producătorii de telefoane), am fotografiat cu mai multe telefoane ( HTC Desire S, Nokia Lumina 920, iPhone 4s și iPhone 5), Alexandra și Cosmin au avut la nunta lor un fotograf angajat (pe care am încercat să-l deranjăm cât mai puțin), am fost doi fotografi (eu- Relu și Adel), fotografiile sunt editate minimal pentru a obține un rezultat ceva mai bun, nu suntem primii fotografi care fac o asemnea trăsnaie (dar credem că trăsnaia noastră este puțin altfel pentru că ne-am „riscat” pe o nuntă întreagă).

P.S. În august urmează să fotografiem a doua noastră nuntă cu telefonul mobil… dar prima cu contract… ceea ce ne bucură din nou. Știți care este partea interesantă? De data asta Vali face și el fotografii…cu dslr-ul. Ne este pedepsit așa cum poate credeți. Nu a fost să fie nici de data asta. Este fotograful secundar și face backup, că așa este prevăzut în contract. Are totuși o șansă: cuplul din august ne-a lăsat să înțelegem că ar fi putut fi de acord să le fotografiem nunta numai cu telefonul dacă am fi avut o nuntă pe care să le-o aratăm atunci când am semnat contractul. Vedem ce se întâmplă după ce le arătăm nunta Alexandrei și a lui Cosmin… Vali, nu ne oprim aici… poate facem pachet.

înapoi sus
p e   s c u r t